luni, 16 februarie 2009

WRONG vs. RIGHT // GOOD vs. BAD

cateva idei ce par pur si simplu aleatorii si posibil eronate.

ma gandeam zilele astea la Iuda, citind cate ceva despre filmele ce-l intruchipeaza pe Iisus, si mi-am amintit ideea cum ca Iuda ar fi fost un tradator si asa mai departe.
Asta are relevanta daca stiti ca ma refer la Iuda unul din discipolii/apostolii lui Iisus(fiul lui Dumnezeu)..vedezi cum si Dumnezeu e relativ si isi poate fi propriul Fiu, ba mai mult..asa cum se relateaza in BIBLIE (sau cartea sfanta a crestinilor).
Pe de alta parte daca e sa privim problema din perspectiva lui Iisus sau Dumnezeu, Iuda e chiar un ajutor(sau un tap ispasitor) al vointei lui Dumnezeu, nu a Fiului Sau insa perspectiva e clara, e de ajutor, Iuda e/era necesar!
Inapoi privind prin perspectiva unui IUDA ce intelege VOIA DOMNULUI el vrea / si ii face un bine lui Dumnezeu / Iisus (presupunem ca Iuda ia decizi oarecum independent de voita lui Dumnezeu) si tot odata se salveaza (spanzurandu-se)! DA SE SALVEAZA!
CUM? pai..din cate imi amintesc, sper ca imi amintesc bine si nu dezinformez(in caz contrar voi cere sa ma comentati aprig si voi reface textul) se stia ca MESIA (IISUS) va veni si ii va ispasi pe oameni de pacate si chiar apoi pe cei ce pana atunci nu erau botezati ii va scapa de pacatul stramosesc, blablabla.. In acelasi timp mai era Ioan care boteza lumea (nu stiu exact daca si Iuda era astfel botezat) si Iisus dupa "inviere" le stersese pacatele celor ce murisera inaintea-I nebotezati.
Astfel Iuda se pare ca s-ar fi salvat "scapandu-se" de pacate, nu stiu exact in ce masura, odata cu moartea si invierea lui Iisus, deci era convenabil sa se spanzure..
altfel spus Iisus ca un Dumnezeu drept(sau invers Dumnezeu ca un Dumnezeu drept) avea sa-i intoarca lui Iuda facerea de bine salvandu-l dupa ce si-a pus streangul de gat.
Pe de alta parte asta poate insemna invatatura ce ne-o transmite cartea ca E DREPT si Dumnezeu pedepseste corespunzator "raul", "tradarea", rezultatul fiind ceva rau (moartea in acest caz), sau ca intr-un sens psihologic cei ce comit "raul" vor ajunge la "rau" ..astfel Iuda nemaisuportand "raul", "rusinea", "nedreptatea" a facut lucrul cel mai corect, eliberandu-se.
Pe de alta parte nu e neaparat nevoie sa fi facut acest lucru cum nu e neaparat nevoie nici ca Dumnezeu (CEL BUN) sa fi salvat lumea (CEA REA)..asta zis mai mult pentru "crestini"; pentru ceilalti e clar ca aceasta carte ca oricare alta are propriile perceptii(ale aotorului/autorilor) si propriul mesaj ce vrea sa-l transmita .


mai toata lumea vorbeste de "Sarutul lui Iuda" acum ramane la "latitudinea" fiecaruia sa inteleaga ce vrea sau ce poate; (cat de reletiva poate fi expresia, vedeti si de ce).

O alta chestie despre care as vrea sa vorbesc ar fi un citat: "Imagination is more important than knowledge"..al lui A. Einstein.

genialitatea lui provine tocmai din imaginatia lui bogata, si da probabil ca e mai importanta, insa e se bazeaza pe cunoastere.. si sincer cele doua asa cum le percepem noi deocamdata(sau cum suntem invatati sa le percepem) ar fi inutile una fara cealalta.

sper ca acest post sa fie considerat o aberatie doar in cazul in care puteti si veti comenta si sustine punctul de vedere corespunzator.

tin sa multumesc celui care a citit acest post pana aici si sper ca nu l-am facut sa-si iroseasca timpul.


*(e posibil ca unele informatii sa fie eronate, postul sa fie cam lung, unele expresii/idei sa se repete enervant de mult desi postul nu e foarte mare, dar cred ca e cel mai intins text al meu de pe blog).

Un comentariu:

Lucian Vâlsan spunea...

Iuda nu s-a salvat sinucigându-se pentru ca dumnezeu (cu "d" mic) nu promoveaza sinuciderea.
Da, era nevoie de Iuda, asa cum pentru evrei era nevoie de Hitler, cum pentru musulmani era nevoie de americani, cum pentru americani era nevoie de bin laden... etc. Totul este o MAAARE aberatie iar religia esti opiumul prostiei.
Se spunea candva intr-un film cica "daca Hitler n-ar fi existat, evreii insisi l-ar fi creat".
La crestini n-a existat ... si-atunci a fost creat la nivel mitologic...
Tocmai ai ilustrat una din marile contradictii ale comunicatului de presa numit de unii biblie ;)
Hai ca se poate;)
Mai scrie asa si sigur o sa devina blogul tau mai interesant.
Salut.